Modul în care ne trăim viața este o alegere personală. Pentru o viață de calitate, alege medierea!

1. ”partaj separat”

R: Presupun că vă interesează dacă partajul bunurilor comune deținute în devălmășie, se poate face separat de acțiunea de divorț și în acest sens, răspunsul este DA (la art. 669 în noul Cod civil se arată că, acțiunea de partaj este imprescriptibilă), partajul poate fi cerut atât după divorț, cât și în timpul casătoriei.

Cu această ocazie, reiau un aspect foarte important pentru cei care se află în astfel de situații. În cazul partajului, prezentarea unui acord de mediere în instanța de judecată, în vederea obținerii hotărârii de expedient, duce la restituirea taxei judiciare de timbru (3% din valoarea masei partajabile pusă în discuție). Adică, în afara economiei imense de timp, vă veți reduce substanțial și cheltuielile financiare, acestea limitându-se doar la onorariul mediatorului.

 2. ”medierea pro bono”

R: Potrivit art. 20 din OUG. 51/2008 privind ajutorul public judiciar, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) sau (2) din prezenta ordonanță, poate beneficia de restituirea taxelor de timbru și a sumelor acordate cu titlu de onorariu mediatorului și dacă apelază la mediere înainte de declanșarea procesului civil dar și după declanșarea acestuia, dar înainte de prima zi de înfățișare.

 Astfel, beneficiază de restituirea sumei plătite mediatorului cu titlu de onorariu:

–   persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat;

–   persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.

Mai mult, onorariul mediatorului nu este o suma fixa prestabilită (prin anumite reglementări), acesta se poate negocia cu mediatorul, nu uitați acest lucru.

3. ”posibilitatea de amânare la mediere”

R: Dacă sunteți în situația de a amâna o ședință de mediere planificată deja, nu este nicio problemă, sunați mediatorul, iar acesta va ști ce are de facut.

4. ”cum se încheie o mediere”

R: Conform art. 57 din L 192/2006, la încheierea procedurii, indiferent de rezultat, mediatorul întocmește un proces-verbal care se va semna de către părți și mediator, fiecare primind câte un exemplar original al P-V.

5. ”partaj divorț părțile cuvenite soților și copiilor”

R: O să vă spun doar că, în situația în care între soți intervine partajul, dacă vorbim despre drepturi, de regulă se pleacă de la premisa contribuției egale, în privința bunurilor deținute în devălmășie,dar dacă vorbim despre interese, lucrurile pot să difere, totul depinde de poziția soților, de atitudinea fiecăruia, de abilitățile mediatorului etc, cu alte cuvinte de dialog și negociere.

În ce privește părțile cuvenite copiilor…. aici chiar am zâmbit. Poate este dezamagitor pentru unii, dar copii nu primesc la partaj nimic. Însă… stimați părinți,  copiii au totul, dacă vă au pe voi, indiferent dacă sunteți căsătoriți sau nu.

6. ”taxe de timbru mediator”

R: Mediatorul pentru munca sa primește, de la cei pentru care prestează serviciul de mediere, un onorariu stabilit de comun acord cu părțile. Așadar, nu există taxe de timbru, prestabilite de către ”cineva”, care să trebuiască plătite cine știe pe unde 🙂

O să revin și cu alte răspunsuri, cât de grabnic voi putea.

Vă doresc să aveți, o zi luminată! 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: