Modul în care ne trăim viața este o alegere personală. Pentru o viață de calitate, alege medierea!

Interesată fiind de noutățile legislative în vigoare cu data de 01.10.2011,  mai cu seamă din perspectiva influenței acestora asupra medierii, după lecturarea noului Cod civil (NCC), precum și a altor materiale/proiecte/ propuneri menite să ajute la înțelegerea/interpretarea/ implementarea/aplicarea acestora, dincolo de orice concluzie, vreau să vă împărtășesc câteva simple constatări, pe care le-am facut în privința NCC, privind frecvența cu care apar unele  cuvinte/expresii/sintagme, cum sunt:

–          în caz de neînțelegere/dacă… nu se înțeleg/în lipsa înțelegerii, de 24 ori;

–          de comun acord/sunt de acord/dacă părțile convin/prin acordul (părților/ soților/moștenitorilor), de 30 ori;

–          bună învoială, de 11 ori;

–          prin înțelegerea părților/o înțelegere, de 8 ori;

–          dacă părțile/soții au convenit/nu au convenit altfel, de 13 ori

–          interesul/ui superior al copilului, de 23 ori;

–          acord/ul, de  peste 100 ori;

–          mediere, de 0 (zero) ori;

–          mediator/ii, de 0 (zero) ori.

Observând aceste cifre, precum și măsura în care legiuitorul amintește despre posibilitatea apelării la căile alternative de soluționare a conflictelor, din perspectiva mediatorului, se poate spune orice, dar cu aproximație cam asa stau lucrurile. Astfel ca, nouă ne revine în continuare sarcina de a scoate în evidență avantajele medierii și în actualul context legislativ, concentrându-ne și mai mult pe conștientizarea celor care sunt implicați în conflicte sau litigii, pe posibilitațile oferite de actualul cadru legislativ justițiabililor de a lua decizii în nume personal, prin bună învoială, și îndrumându-i să apeleze la ajutor atunci când nu o pot face singuri.

NCC din perspectiva medierii, am putea spune că are unele aspecte care merită a fi discutate, dar pentru a nu amesteca lucrurile, voi sistematiza puțin și voi începe cu aspectele cuprinse în Cartea a II-a – Despre familie, Titlul II – Căsătoria, astăzi Capitolul VI – Drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor (art. 312-372), urmând ca mai apoi să aruncăm o privire și spre Capitolul VII – Desfacerea căsătoriei (art. 373-404), Titlul IV – Autoritatea părintească (art. 482-512), Titlul V – Obligația de întreținere (513-534) etc.

 1.      Drepturile și obligațiile patrimoniale ale soților 

A. Regimul matrimonial

 Regimul matrimonial este o noutate în CC și probabil că va isca ceva agitație din mai multe puncte de vedere, însă ceea ce ochiul unui mediator poate vedea, sunt posibilele neplăceri, probleme sau dispute dintre viitorii soți/soți, pricinuite de lipsa de informare și nu numai.

Cunoaștem deja că există trei tipuri de regimuri matrimoniale, acestea fiind: regimul comunității legale, al separației de bunuri si al comunității convenționale.

Regimul comunității legale a existat și până la data intrării în vigoare a NCC, astfel că, nu este o noutate pentru nimeni. Însă, alegerea regimului separației de bunuri sau al comunității convenționale se face prin încheierea unei convenții (contract) matrimoniale, în formă scrisă, autentificată la notarul public, care va exprima consimțământul tuturor părților, care poate fi dat personal sau prin mandatar, cu procură autentică, specială și având conținut prestabilit.

Convenția matrimonială se poate încheia înainte de căsătorie, producând efecte numai de la data încheierii căsătoriei, și în timpul căsătoriei, producând efecte de la data prevăzută de părți sau, în lipsă, de la data încheierii ei.

Soții pot alege înlocuirea sau modificarea regimului matrimonial existent, după cel puțin un an de la încheierea căsătoriei, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege pentru încheierea convențiilor matrimoniale. În cazul încetării sau schimbării, regimul matrimonial se lichidează portivit legii, prin bună învoială sau, în caz de neînțelegere, pe cale judiciară.

Hotărârea judecătorească definitivă sau înscrisul întocmit în formă autentică notarială constituind actul de lichidare.

Dacă aruncăm o privire de ansamblu peste articolele 312-372, unde sunt regrementate aceste drepturi și obligații, precum și peste textul de mai sus, vom observa că părțile au, înainte de orice, libertatea:

de a alege modul în care își gestionează/vor gestiona bunurile prezente și viitoare de-a lungul căsătoriei;

de a încheia o convenție (înțelegere, învoială, acord…) care poate să pună la adăpost mariajul de eventualele suspiciuni sau/și conflicte, precum și bunurile fiecăruia dintre soții;

de a consimți la încheierea unei convenții prin care fiecare își poate exprima interesul legitim, fără a i se putea impune  ceva;

de a ajunge la o învoială în privința aspectelor regimului matrimonial, pentru a putea să apeleze la procedura notarială, în situația în care doresc să-și rezolve aceste aspecte fără a apela la justiție (în cazul lichidării regimului matrimonial, determinat de schimbarea/modificarea regimului existent sau de desfacerea căsătoriei).

De aceea, viitorilor soți/soților le este util să știe că în situația în care doresc să ajungă la un acord, sau atunci când  au dificultăți în a ajunge la o înțelegere (poate din teama de a nu-și provoca neplăceri în cuplu sau din cauza subiectivismului firesc ori a lipsei de exercițiu în abordarea și negocierean unor astfel de probleme), înainte de a se gândi să renunțe la încheierea unei convenții  (înainte de căsătorie), la modificarea regimului matrimonial (în timpul căsătoriei), înainte ori chiari și după ce se adresează notarului public sau instanței de judecată (în cazul lichidării regimului matrimonial), pot să apeleze la ajutorul unui profesionist, pentru a putea realiza ceea ce și-au propus, cu costuri emotionale, de timp și bănești reduse.

Apelul la mediere, pentru informare sau/și parcurgerea procedurii, desfășurată în condiții de confidențialitate, imparțialitate și neutralitate, este premisa care netezește calea (viitorii soți/soților/foștilor soți) spre un acord, spre o bună întelegere, fără a leza pe cineva.

În cadrul acestei proceduri părțile beneficiază de ajutorul și expertiza mediatorului ca facilitator în comunicare și negociere, în vederea depășirii barierelor care apar inerent în astfel de situații. Realizarea unui dialog real, prin utilizarea unor tehnici specifice, în aplicarea cărora se au în vedere nevoile/interesele fiecăreia dintre părți, este calea prin care mediatorul se face eficient în soluționarea problemelor dumneavoastră, precum și calea prin care se pot gasi soluții care sa satisfacă maxim posibil pe fiecare dintre părțile aflate în dispută.

De asemenea, la mediator, după obținerea acordului de mediere, puteți beneficia de îndrumare în privința pașilor ce urmează să îi parcurgeți în continuare, precum și de unele beneficii izvorâte din colaborarea cu birouri notariale.

Medierea, am putea spune că, poate scoate din impas viitorii soți/soții/foștii soți, oferindu-le liniștea de care au nevoie pentru a-și putea continua viața, fără a apela la măsuri radicale, costisitoare, desfășurate in public care, de regulă, nu fac altceva decât să toarne gaz pe foc.

Desigur, mai sunt nenumărate asprecte în cuprinsul acestui capitol despre care se poate discuta, aspecte care pot provoca dispute/conflicte soluționabile prin mediere, dintre care voi menționa doar câteva: locuința familiei, conservarea, folosința și administrarea bunurilor comune, înstrăinarea și grevarea bunurilor comune, regimul aporturilor, datoriile comune ale soților, clauza de preciput nou apărută în CC, care introdusă în convenția matrimonială poate să ofere soțului supraviețuitor preluarea fără plată a unor bunuri deținute în devălmășie înainte de partajul moștenirii, în condițiile legii, precum și altele asupra cărora, în măsura în care îmi va permite timpul, o să revin pe viitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: