Modul în care ne trăim viața este o alegere personală. Pentru o viață de calitate, alege medierea!

Deoarece medierea se bazează pe cooperarea părților și pe utilizarea, de către mediator, a unor metode și tehnici specifice bazate pe comunicare și negociere, care servesc excusiv intereselor legitime ale părților, se preferă prezența personală a fiecărei păți în procesul de mediere.

Însă, așa cum arată alin. (2), art. 51 din L 192/2006, părțile pot fi reprezentate de alte persoane, care pot face acte de dispoziție,  în condițiile legii.

Cu toate acestea, consider că prezența părților personal este benefică mai cu seamă acestora, deoarece au posibilitatea de a-și clarifica unele aspecte privind interesele fiecăruia, interesele comune prezente și/sau viitoare, mai ales în situația în care obiectul conflictului supus medierii este divorțul/divorțul cu minori.

Dacă este supus medierii un conflict ce privește drepturile patrimoniale ale minorilor, ale unor incapabili, care nu pot participa personal la mediere, participarea reprezentanților legali poate avea loc doar după o prealabilă încuviințare din partea autorităților abilitate.

Acordul de mediere, potrivit legii, are valoarea unui contract sub semnătură privată. Astfel, având în vedere aspecte ca, drepturile și obligațiile asumate de părți, precum și efectele juridice pe care le produce, după autentificrea notarială sau încuviințare de către instanța de judecată, acordul de mediere trebuie încheiat de către părțile aflate în conflict, sau un reprezentant justificat cu mandat general (pentru acte de administrare sau conservare), ori mandat special.

Pe parcursul medierii, dacă părțile își doresc, pot fi asistate de avocat sau/și de alte persoane (rude, prieteni etc), în condițiile stabilite de comun acord (alin. (1), art. 52 din L 192/2006), pentru consiliere și susținere.

Susținerile făcute de către părțile aflate în conflict, de către cei care asistă la mediere, precum și de către mediator, au un caracter confidențial față de terți și nu pot fi folosite ca probe în cadrul unei proceduri judiciare/arbitrale, cu excepția cazurilor în care părțile convin altfel, ori legea prevede contrariul. Mediatorul poate solicita  celor care asistă la mediere, semnarea unui acord de confidențialitate (art. 53 din L 192/2006.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: